Sighișoara e un must have, în materie de orașe de vizitat în România, cu străzi colorate, pline de tradiție, turiști, zarvă și suveniruri, unele autentice, altele mai puțin. Din păcate, pe mesele multor tarabe cu suveniruri găsim toate fakeurile posibile, luate din Dragonul Roșu, mai mult sau mai puțin reprezentative pentru oraș. Trist. Pe strada Școlii, nr.1, chiar în buricul Sighișoarei, am găsit un loc, unde suvenirurile sunt ridicate la nivel de artă, pe numele lui Gifty Shop. Cum am ajuns aici? Vă povestesc chiar acum..

După ce m-am plimbat toată ziua prin centrul vechi la Sighișoarei, mi-am dat seama că s-a făcut ora 19:00 și nu am cazare. Mijlocul lunii august nu e cel mai bun moment să îți cauți cazare în acceași zi, dar, după câteva zeci de telefoane, am găsit un loc foarte drăguț, pe care vi-l recomand din suflet: Panorama Guesthouse. Am găsit aici o gazdă minunată și o priveliște..wow. Cei mai mulți turiști caută cazare cât mai aproape de centru, dar ei nu știu că cea mai frumoasă priveliște e în afara centrului, de unde poți admira tot orașul. 

După ce m-am cazat, m-am așezat la povești cu gazda, la o limonadă. O doamnă foarte sociabilă, cu care am povestit până târziu, în noapte și printre toate poveștile, am aflat că unul dintre băieții ei e restaurator de mobilă veche și că, de ceva timp, are un magazin de suveniruri în centru. Spiritul de jurnalist nu m-a lăsat liniștită, iar a doua zi m-am dus la magazinul cu pricina pentru un scurt interviu. Aici l-am întâlnit pe Mathe Zsolt. 

Pe Zsolt l-am găsit în atelierul lui, care, ce credeți? E chiar în mijlocul magazinului, ceea ce mi s-a părut foarte interesant. O strategie foarte bună de marketing și ești sigur că suvenirurile nu sunt replici din Dragonu', în plus îl poți admira pe artist, în timpul procesului de creație. Mathe Zsolt are 29 de ani, studii universitare în domeniul restaurării mobilei și o admirație pentru creațiile originale. Cu timpul și-a descoperit pasiunea pentru pictat și asa s-a nascut ideea de a crea acest Gifthy Shop, pe care l-a lansat pe data de 2 mai a acestui an. Ce am descoperit în timpul interviului? Un om modest, cu suflet de artist, dar și minte de antreprenor, având ca principal scop al acestui business, spune el: "Promovarea valorilor Sighișoarei, a manufacturii și de a arăta că un suvenir înseamnă mai mult decât un plastic, importat din afară!". 

Ce putem găsi în acest magazin? Ei bine, de toate. De la cutiuțe de bijuterii, suporturi de pahare, decorațiuni interioare, toate lucrate și pictate manual, în plus, Zsolt a adunat în jurul lui peste 15 meșteri tradiționali, asa că vă așteaptă mai multe surprize: miere, dulcețuri, ustensile din lemn, genți din piele, bijuterii handmade. În plus, la comandă, se pot realiza niște superbe lăzi de zestre pentru evenimentele importante a celor cărora le place să păstreze tradițiile. 

Așa că, dacă ajungeți prin Sighișoara și căutați niște suveniruri pentru cei dragi, vă recomand Gifty Shop. Un suvenir autentic, original și handmade nu dă niciodată greș. În plus, cred că importăm prea multe lucruri, când am putea foarte bine să promovăm manufactura meșterilor tradiționali români. 

Zsolt lucrează acum la siteul magazinului, ca oamenii să poată avea acces la creațiile lui, chiar dacă nu ajung în Sighișoara. Până e gata siteul, vă las aici linkul, unde puteți găsi pagina oficială de facebook a magazinului. 

2 Replies to “Suveniruri cu suflet, din Sighișoara”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *